Barion Pixel

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Járművezetői kártya bevonásának jogossága

Milyen eset fordult elő a spanyol hatóságoknál?

A spanyol hatóságok X.Y gépkocsivezetőnek bevonták a járművezetői kártyáját, és 1400.7 euro büntetést fizettetek meg vele a helyszínen.

A szabálysértést azzal indokolták, hogy a nevezett járművezetőnek a vezetői kártyáján nem egyezik meg a vezetői engedélyszáma a nála levő vezetői engedély számával. A járművezető a helyszíni ellenőrzéskor elmondta, hogy a vezetői kártya kiváltásakor még a régi jogosítványa volt érvényben, de 2017.08.17. lejárt és kicserélték, ezt az indoklást nem fogadták el az ellenőrök.

Szerintem az intézkedés jogtalan volt.

Mit mond ki a jogszabály erre az esetre?

A 165/2014 EU rendelet V. FEJEZET (JÁRMŰVEZETŐI KÁRTYÁK) 26 27.,28., cikkek

Jogszabály pontosan kimondja a vezetői kártya kiállításának, megújításának feltételeit. A kiállítás feltételei között nem szerepel az, hogy vezetői engedély változásakor bejelentési kötelezettsége lenne a járművezetőnek, és nincs kötelessége abban a tekintetben, hogy az új vezetői engedély szám rá kerüljön az érvényes vezetői kártyára. A járművezető a vezetői kártyán szereplő adatok valóság tartalmát igazolta. Az ellenőrzés során bemutatta a vezetői engedélyét és személyi igazolványát.

Az AETRControl Mini Manager alkalmazás segít a jogszabályok betartásában!